Valea Alba – vf. Bucura – vf. Omu

Data: 24-25 iulie 2010

Traseu:

Ziua 1: Busteni – Valea Alba – vf. Omu

Ziua 2: vf. Bucura – Valea Cerbului – Busteni

Participanti: Ratatu, Shogo, Ciorchine, Armata

Despre Varful Omu

– este cel mai inalt varf din masivul Bucegi.
– are 2.505 m sau 2.507 m, dupa unele masuratori, iar altitudinea din varful bolovanului de langa cabana este de 2.514 m.
– pe Varful Omu se afla cabana cu acelasi nume, cabana Omu precum si o statie meteorologica, care poate fi considerat locul cel mai inalt din Romania populat permanent.

Sursa: Wikipedia – Varful Omu

Despre statia meteo de la Varful Omu

Cateva fragmente din articolul “Viata pe acoperisul Romaniei” publicat in ziarul “Adevarul de duminica”. (vezi articolul)

“Accesul pana la statia meteo de pe Varful Omu este dificil iarna, asa ca aprovizionarea cu alimente se face inca din luna august. O masina de teren transporta hrana pana in zona telecabinei Babele, si, de acolo, merindele sunt preluate de un tractor cu senile.

Statia beneficiaza de incalzire prin gaz, conducta fiind trasa pe sub munte, in stanca, inca din anul 1989. Energia electrica din statie este produsa de panourile solare asezate pe acoperis, iar cand soarele sta ascuns in nori, meteorologii apeleaza la un generator cu motorina.”

“Multi au venit aici cu gandul sa ramana, dar dupa cateva nopti s-au razgandit. Au fugit cat au vazut cu ochii, lasandu-si si hainele in urma.

I-au alungat tunetele si fulgerele furtunilor ingrozitoare, cum numai la 2.500 de metri pot fi, teama de lupi cand iesi noaptea din ora in ora sa verifici temperaturile, ceata deasa si inselatoare ce te poate trimite in hau, dar si capcanele de pe Valea Cerbului, Valea Morarului si Costilei, traseele pandite de avalanse. Cei care au ramas stiu de ce sunt aici. Pentru ca iubesc muntele, caruia ii dezleaga tainele in fiecare zi, o afectiune fara de care nu ar putea sa isi duca pana la capat meseria. Aici, la 2.500 de metri, vremea si muntele fac legea.”

Comments
Leave a Comment