Iezer Păpușa, mon ami

Data: 17-18 ianuarie

Participanti: Hike, Oana, Ionel, Cizz, Andrei (turist), Luce, Cupidon, Sihastru, Shrek, Pupacila

Traseu prima zi: Voina – culmea Vacarea – vf Vacarea 2068m – vf Tiritoasa 2172m– vf Catunu 2319m – Crucea Ateneului – refugiul Iezer (banda rosie) – 7h/9h
Traseu a doua zi: refugiul Iezer – Voina (punct albastru) – 6h/7h

1

Plecare din Bucuresti: ~6:15am
Pauzele lungi si dese, cheia traseelor sterse. Opriri:
– Lukoil cu 5km inainte de Targoviste – doar MOZ; AMI a ratat benzinaria si a trecut nonsalant pe langa MOZ, noroc ca MOZ a fost pe faza.
– Targoviste – Luce se adauga echipei. (~8:15am, ~10min)
– Petrom – lichid de parbriz, cafea, pipi. (~20min)
– Lidl Campulung – placintele mult visate lipsesc, asa ca ne plimbam derutati prin magazin, dar in final ii facem totusi vanzare. In parcare lumea e iritata, fapt ce ne nedumereste; ne asteptam la mai mult calm si bunavointza intr-o localitate micutza de la poalele muntzilor, intr-o zi frumoasa, calda, calma, cu soare si fara vant. (~30min)
Sosire Voina (950m): ~11:00am

2

Plecare in traseu pe culmea Vacarea (banda rosie) : 11:50am
Incepem urcusul prin padure (“panta prostului”). Vreme superba, soare, cald, cer albastru, senin.

3

12:15 – 1065m – caldura mare, mon’cher! Pauza de dezbracat. Fiind mai mare si avand hainele mai mari, este evident ca si pauza va fi mai mare, asa ca Cizz ramane in urma.
12:45 – 1250m
13:00 – regrupare; Cizz nu apare, Andrei se intoarce dupa el; aflam ulterior ca Cizz a fost tradat de bocancii proaspat achizitionati, facandu-i incomoda deplasarea. Avea sa sufere intreaga tura 🙁
14:00 – 1608m (Luce)/1630m (Sihastru)/1680m(Oana) – stana din Vacarea (la iesirea din padure)
~1h pauza la stana, papat, admirat peisaj, povestit.

4

Pe la 15:00 plecam de la stana. Continuam urcusul. Pe masura ce ne apropiem de creasta se duce soarele, creste nivelul zapezii si incepe sa bata vantul.

5

16:40 – ~1900m – zapada pana la genunchi.
Dupa ce iesim in creasta, nivelul de zapada scade. Pe alocuri se vede iarba.
17:15 – mergem pe creasta, apus superb

6

17:45 – vf. Vacarea 2068m
Deja s-a intunecat si bate vantul destul de tare.

7

19:15 – regrupare la o momaitza – yo am inteles 2250m, dar posibil sa fi fost vf. Tiritoasa 2172m.
Gasim destul de greu marcajele, numai cu ajutorul GPS-urilor lui Luce/Sihastru.
19:40 – o momaita.

8

19:45 – alta momaita.

9

Unul din cele de mai sus ar putea fi vf Catunu 2319m.
20:15 – am ajuns in sfarsit la semnul care indica 1/2h pana la refugiu.

10

Dupa lasarea intunericului am gasit destul de greu marcajele si nu am urmarit traseul exact, astfel ca am ocolit Crucea Ateneului Voinesti, trecand pe la ~30m de ea.
20:40 – refugiul Iezer 2135m (total: ~9h).
Oana+Cupidon+Ionel au ajuns de la ~19:00 (total: ~7h).
La refugiu mai erau 3 persoane, aflate deja in paturi, pregatite de somn.
“Oana, Cupidon si Ionel s-au intalnit cu cei trei necunoscuti pe traseu. Ei se intorceau din drumul spre refugiu, insa cand ne-au vazut hotararea s-au razgandit. Oarecum ne-am alaturat, iar venirea intunericului ne-a facut sa ne grupam si sa mergem impreuna. Aveau gps, stiau drumul, dupa cum si Oana il stia bine si aveau o lanterna foarte puternica. Acest lucru ne-a ajutat sa reperam la timp traseul dupa ce ne-am abatut un pic la stanga pe o culme. Am ajuns impreuna la refugiu.”
Andrei pregateste cina, dar mananca singur, toti sunt epuizati si dupa alegerea si pregatirea paturilor, se trece la somn. La 22:30 tot refugiul doarme.
A doua zi somn de voie. Nu am facut niciun plan de cu seara pt ca eram obositi si “noaptea este cel mai bun sfetnic”. Pe la 8:00 incepem sa ne trezim. Dupa o scurta dezbatere ajungem la concluzia ca cel mai bine este sa coboram direct la Voina, pe traseul punct albastru. Drept pentru care nu ne grabim sa plecam, ci mai zabovim putin ca sa admiram peisajul si sa luam micul dejun.

11

Vremea este putin mai rece decat in ziua precedenta, soarele e ascuns dupa nori si bate un vanticel moderat (mai slab decat cu o seara inainte, dar mai puternic decat la 5am).
10:30 – plecam de la refugiu pe marcajul punct albastru.

12

Vremea e buna, dar zapada e muuuuulta si pufoasa. Inotam in ea (doar Andrei pare sa zboare pe deasupra). Zapada nu e destul de inghetata, asa ca la fiecare pas ne inghite si intram care pana la genunchi, care pana la brau. Conditiile extreme impun masuri extreme: rostogoliri, mers in 4 labe, dat pe tobogan.
14:00 – am intrat in padure (~1700m).
De-acum traseul este unul obisnuit, zapada nu mai pune probleme si mergem in pas intins la Voina.
16:00 – regrupare 1100m; toti in afara de Cizz&Luce care, aflam ulterior, au coborat pe firul apei.
16:50 – sosire cabana Voina (total: ~6h).
18:00 – sosire Cizz&Luce cabana Voina, cu zambetul pe buze 🙂 (total: ~7h).
Papa la cabana Voina, ~19:00 plecare spre Bucursti, ~23:00 sosit in Bucuresti.
Geografie – extras de aici: danchitila.wordpress.com/tag/vacarea/

 Muntii Iezer sunt delimitati de Piatra Craiului si Fagaras; sunt localizati intre cursurile superioare ale Doamnei si Dambovitei. Cel mai inalt varf de aici este Iezerul Mare cu 2462 m alt. urmat de varful Papusa cu 2391 m alt. Traseele nu prezinta portiuni de catarare, Iezer fiind un masiv in care predomina culmile prelungi si golase. Principalul punct de acces in acest masiv, sau unul dintre cele mai cunoscute, este comuna Leresti. Din Bucuresti se merge spre Campulung Muscel apoi Leresti si de aici la cabana Voina pe un drum foarte accidentat. Masina se poate lasa la Voina iar de aici se pleaca spre inaltimile Iezerului. Sunt 2 cabane importante in acest masiv: Voina si Cuca.

Refugiul Iezer este construit din piatra si este cel mai mare si mai bine pus la punct refugiu pe care l-am vazut eu. Este situat intr-o caldare ce gazduieste lacul Iezer, la 2135 m. Are 3 camere (daca socotesc si sala de mese) dintre care una, cea in care se doarme, este deschisa publicului; cealalta este a salvamontului si nu am vazut-o deschisa decat de vreo doua ori. Acolo isi tin ei echipamentul si alte lucruri personale. A treia este sala in care se mananca. In sala de mese este o soba care poate fi folosita cu incredere; in general gasiti lemne acolo dar poate e bine sa aduceti si voi cate ceva. Pe paturi se gasesc si niste saltele vechi pe care se poate dormi. Aproximativ 6 saltele din burete.

Cine se scoala de dimineatza termina toata creasta: mihaicernat.com/2011/02/06/iezer-papusaintegrala-de-iarna-a-crestei-principale/


Pupacila